Despre noi

Agora Christi este un grup de intelectuali evanghelici preocupati de ceea ce se intamplă in spatiul public al Romaniei europene. Intentia noastra este sa reflectam critic din perspectiva teologica asupra agorei. Grupul nu presupune o omogenitate ideatica, după cum se va vedea din diversitatea opiniilor exprimate aici.

Colaboratori permanenţi

Adonis Vidu

Adonis este Associate Professor of Theology la Gordon-Conwell Theological Seminary (South Hamilton, MA). Este căsătorit cu Adriana şi are o fetiţă de 5 ani, Hannah. Îi place să scrie teologie filosofică şi să citească ficţiune şi cărţi despre arhitectură şi urbanism. A publicat doua carti şi mai multe articole de specialiate în reviste din ţară şi din străinătat. In prezent lucreaza la doua carti: Aspects of God and the World: A New Philosophical Theology si Mapping Atonement.

Dănuţ Mănăstireanu

danutm-feb-05-small.JPGDeţine o licenţă în studii economice, obţinută la Universitatea din Iaşi. În 1994 a finalizat la London Bible College un masterat (MA în aspecte ale interpretării biblice). Între 1994 şi 1998 a predat la Universitatea Emanuel din Oradea, unde a fost de asemenea secretar ştiinţific şi redactor-şef al editurii institutului. Din 1999 lucrează ca Director pentru Credinţă şi Dezvoltare pentru regiunea Europei de est şi a Orientului Apropiat a organizaţiei World Vision International. În 2005 a finalizat la London School of Theology (Brunel University) un doctorat în teologie cu tema Un model pericoretic al Bisericii. Eclesiologia trinitară a lui Dumitru Stăniloae. Din 2005 predă ca Adjunct Faculty un curs de Formare spirituală într-un program de masterat la Eastern University din St. Davids, Penn, SUA. De asemenea, in anul universitar 2006-2007 a predat cursul intitulat Religia in societatile postcomuniste, in cadrul programului de masterat „Religia in Europa” de la Facultatea de studii europene a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Dănuţ este căsătorit cu Mihaela şi are doi copii şi cinci nepoţi.

Dănuţ Jemna

danutjemna.JPGDănut Jemna este conf. univ. dr. la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi, unde predă statistică, econometrie, sondaje. Doctoratul lui se ocupă de eficienţa sondajelor de opinie. Zone de interes: epistemologie, cercetări pe bază de sondaj.
În spaţiul teologiei, are preocupări în patristică, eclesiologie şi antropologie. A pregătit 2 cursuri, unul de eclesiologie şi unul de antropologie. Căsătorit cu Ligia, 2 copii – Albert si Dorotea.

*

*

Daniel Fărcaş

df.jpgDaniel Fărcaş este specialist în filosofie. Câteva din domeniile sale de interes sunt: istoria filosofiei, fenomenologie, hermeneutică, filosofie medievală, literatură comparată şi clasică.

* 

*

*

Colaboratori ocazionali

Dorin Dobrincu

dorin-dobrincu-web.jpgDorin este dr. în istorie al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Din 2003 cercetător principal, gradul III, la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” – Iaşi, iar din 2005 profesor asociat al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” – Iaşi. Preocupările sale personale privesc istoria politică şi socială a României contemporane şi istoria creştinismului. A publicat mai multe cărţi, studii de specialitate şi recenzii, a susţinut conferinţe în ţară şi străinătate, a fost şi este implicat în diverse proiecte interdisciplinare şi în istoria publică, este membru al mai multor societăţi academice. Are în curs de publicare sau în lucru mai multe cărţi şi studii. Este căsătorit cu Ligia; au împreună un copil, Maria.

Emil Bartoş

emil-ian-2007.JPG

Dr. Emil Bartoş este conferenţiar universitar în teologie şi sociologie la Facultatea de Teologie Baptistă din Universitatea Bucureşti, Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Socio-umane din Universitatea Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Predă cursuri în programele de licenţă şi masterat, precum: Introducere în teologie, Apologetică, Teologie comparată, Istoria gândirii creştine, Istoria mişcării evanghelice, Dialog interconfesional, Managementul conflictului etc. Este licenţiat în inginerie al Institutului Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara, licenţiat în teologie şi doctor în teologie al Universităţii din Ţara Galilor, Marea Britanie. A publicat mai multe articole de specialitate şi volume, cel mai cunoscut fiind The Concept of Deification in Eastern Orthodox Theology (Carlisle: Paternoster, 1999); varianta în limba română, Conceptul de îndumnezeire în teologia lui Dumitru Stăniloae (Oradea: Editura Cartea Creştină, 2002).

Dorin Axente

dorin1.jpg Dorin Axente, specializat in domeniul teologiei biblice a Noului Testament, casatorit cu Anca, au impreuna doua fetite, Selma si Carina. Printre zonele specifice de interes se numara Evanghelia lui Ioan, Critica Narativa, Heremenutica. In prezent lucreaza la finalizarea traducerii unei carti a lui NT Wright, „The Challenge of Jesus” care va apare la editura Aqua Forte in anul 2007.

 

 

*

Natalia Marandiuc

Natalia MarandiucNatalia este doctorand in teologie la Yale University. Intre temele care o atrag din persepctivă academică sunt antropologia teologica feminista, doctrina trinitariana si consecintele formularilor ei in etica, conceptualizarea asistentei divine in transformarea de sine umana, migratia umana in relatie cu sursele identitatii, teologia traumei, feminismul francez, filosofia antica greaca, dialogul inter-religios. Este un fan al lui Aristotel, St. Augustine, Julian of Norwich, Martin Luther, Immanuel Kant, Karl Barth, Karl Rahner… si Bob Dylan. Intre altii si altele. Ii plac teatrul, roller-coaster-urile, si drumetiile pe munte. Dupa mai bine de treisprezece ani vietuiti in America, se descopera ca fiinta bi-culturala (sau ‘third culture kid’) si in consecinta o delecteaza dialogul trans-cultural. Apartine unei biserici anglicane in New Haven, Connecticut.


23 răspunsuri

 1. Domnilor colegi, bun venit pe platforma wordpress si mult spor in activitatea dv. teologica.
  Pr. Drd. Piciorus Dorin Octavian.

 2. Salut aceasta initiativa. Mult spor si sa ne intilnim pe o platforma comuna…
  MN

 3. Glad to see you guys on the blogworld! Keep up the great work.

 4. Am descoperit cu placere acst site, cautand informatii despre un Jemna care a facut niste fotografii in Bucovina. Este vreo legatura cu d-l D. Jemna?

 5. Cred ca nu, dar il puteti intreba personal la adresa djemna@uaic.ro

 6. Din pacate Agora e cam goala. Colegii dvs. teologi de la Gruparea Aproape/Antiteze reusesc sa fie ceva mai prezenti, desi nici acolo nu se scrie mult. La numarul de intelectuali din acest grup cred ca un articol pe saptamana ar fi posibil. Consecventa si previzibilitatea sunt semne ale seriozitatii. Nu de alta dar analizele oamenilor competenti sunt de mare folos.
  Speram intr-o revenire.

 7. Dle Tomoiaga,

  Va multumesc pentru semnal.

 8. Se pare ca sa pierdut semnalul :):)

  Alo…alo… 🙂

  _________________

  Ce sa facem? Ocupati teologii astia evanghelici romani. ‘Buticariada’ continua si lumea n-are vreme de ‘maruntisuri’ cum este reflectia teologica sau cea sociala. Asta e viata. Asteptam generatia urmatoare 😦

  Danut

 9. Fratilor -e bine daca sunteti ocupati. Nu am nici o indoiala ca sunt lucruri mult mai importante decat bloggurile. Success la munca and blessings,
  cristi

 10. Draga Logik,
  Verifica-ti te rog mesajele email de pe adresa yahoo. Scrie-ne apoi si mie si lui Adi.
  Danut

 11. […] Da, as fi dorit sa fi trebuit sa ma inscriu pe o lista de asteptare! Tradusa de un om deosebit, Dorin Axente, aparuta sub tiparul unei edituri de calitate, dar care se zbate si ea in apele tulburi si […]

 12. Iata o pagina cu o parte dintre profesorii mei si cu unii dintre fostii prieteni si colaboratori. Sa va dea Dumnezeu putere sa scrieti articole care sa ne incurajeze si sa ne motiveze gandirea spre „lumea de sus” si salvarea lumii de jos.

 13. […] Daniel Farcas (doctor in filosofie al universitatilor Sorbonna si Cluj) in articolul sau Decojind papura ofera o alternativa mintilor incordate ale acestei perioade.   […]

 14. Dragi frati am si eu o sugestie, mai de mult am vrut sa va spun, poate schimbati si voi imaginea aceea de „Header”. Zic oamenii ca incurajati meditatia si discutia la o tigara !? Nu e judecata, doar sugestie.
  ____________

  Desigur, tigara aia ii poate deranja pe unii „de-ai nostri”. Pe altii s-ar putea totusi sa-i faca sa zimbeasca, gindindu-se la Moromete. In ce ne priveste, niciunul dintre noi nu fumeaza, asa incit imaginea nu ne deranjeaza.

  Ce cred altii despre acest subiect?

  Danut

 15. […] Emil Bartoş (Prefaţă la ediţia în limba română) : “Lucrarea lui Boice este o carte de teologie sistematică din categoria acelor lucrări (foarte rare, de altfel) care reuşesc să îmbine fericit partea de dogmă, istorie şi filosofie cu partea de practică. Cartea în sine este structurată în mare parte după modelul clasic al teologiilor sistematice apusene, excepţie făcînd includerea unor capitole de teologie aplicată şi inversarea ordinii de prezentare (cum ar fi doctina despre Biserică după lucrarea Duhului Sfînt). Considerăm însă drept cea mai însemnată contribuţie a acestei cărţi la oglindirea gîndirii reformate este reuşita lui Boice de a realiza un echilibru între teologia raţională şi teologia experienţială. Aproape fiecare capitol şi subcapitol, după ce prezintă cu stricteţe bazele biblice şi doctrinare, caută să limpezească ideile mai dificile cu ilustraţii simple, cu scopul de a scoate în evidenţă esenţa teologiei creştine. De aceea, Boice renunţă la critica aridă, la intersectarea constantă cu gîndirea teologică liberală sau la dezbateri teologice considerate inutile, raportate la beneficiul cititorului. Manualul de teologie al lui Boice se încadrează în zona cărţilor de teologie accesibile, adică răspunde şi aşteptărilor cititorului nespecialist care doreşte cunoaşterea sau interpretarea unor probleme teologice elementare.” […]

 16. […] baptistă şi spiritul european Emil Bartoş: “O survolare atentă a mărturisirilor de credinţă baptiste arată că în nici una nu […]

 17. […] Emil Bartoş: “O excelentă colecţie de articole teologice care reflectă fidel gândirea evanghelică contemporană. Toţi cei care iubesc Evanghelia lui Cristos vor găsi aici o nouă motivaţie de a propovădui-o celor care nu o cunosc. Decizia editurii Casa Cărţii de a oferi cititorului român această carte arată un discernămînt matur şi practic.” […]

 18. […] Emil Bartoş: “O excelentă colecţie de articole teologice care reflectă fidel gândirea evanghelică contemporană. Toţi cei care iubesc Evanghelia lui Cristos vor găsi aici o nouă motivaţie de a propovădui-o celor care nu o cunosc. Decizia editurii Casa Cărţii de a oferi cititorului român această carte arată un discernămînt matur şi practic.” […]

 19. Cineva doreste sa stie daca poate absolvi ITB on-line,daca aceasta optiune e valabila si pentru dame.
  ITP Bucuresti nu are aceasta optiune.
  Multumesc pentru raspuns.

 20. Felicitari pentru acest exceptional site !

  Cu toata admiratia,

  Serban NICHIFOR
  Compozitor
  Conf.univ.Dr. la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti

  http://www.myspace.com/nichiforserban

 21. Dacă nu există preoţie cum susţin voi ,atunci de ce le spune Hristos ucenicilor săi:

  „Cărora le veţi ierta păcatele vor fi iertate, cărora le veţi ţine, vor fi ţinute ”(Ioan 20.23) ???

  Acest verset va incomodeaza dar nu puteti schimba versiunea de interpretare asupra bibliei. Pur si simplu veti ignora acest verset .

  Totusi, explicit spune ca Apostoli au primit o putere speciala de a ierta pacatele oamenilor cu ajutorul Duhului Sfant.

  Puteti ignora acest verset dar nu cred ca exista un singur cuvant scris in Biblie care sa fie in plus sau neimportant.

  Nu cred ca anumite versete sunt mai importante decat altele, daca doriti sa va construiti o propie doctrina ( sau a grupari din care faceti parte) sunteti liber dar nu uitati ca acesta este doar un exemplu de cum puteti schimba interpretarea Biblie dupa cum va convine .

  • Stimate domn,
   Mai intii nu cred ca am pascut impreuna bobocii pe islaz, ca sa ne tutuim. daca doriti sa purtati o discutie civilizata, va rog sa invatati mai intii buna cuviinta. Credinta dvs. oricit de ortodoxa ar fi ea, nu tine loc de politete.
   In al doilea rind, de unde trageti dvs. concluzia ca noi nu credem in preotie?
   Mai intii, toti crestinii, de toate confesiunile, cred in preotia universala a tuturor credinciosilor. De asemenea, cei mai multi crestini, inclusiv dintre protestanti si evanghelici, cred, in diverse forme si grade, in preotia speciala. In final, eu unul sunt anglican si cred in preotia sacramentala, asa cum cred foarte multi protestanti din traditiile magisteriale.
   Ca atare, sarja dvs. este gresit orientata. Mai cititi ca sa fiti putin mai bine informat. Va asigur ca face bine la suflet, si de asemenea vindeca de fanatism si de sentimente de superioritate lipsite de acoperire in realitate.
   Sanatate.
   PS Ah, si, atentie la ortografie si gramatica. Nu de alta, dar patriotismul, pe care sunt sigur ca-l pretindeti, se arata in primul rind prin respectul pentru propria limba.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: