Un manifest evanghelic – 1

Incepem de astazi sa va punem aici la dispozitie, in serial, traducerea din limba engleza a ceea ce s-a numit „An Evangelical Manifesto”, Un Manifest Evanghelic.

El a fost prezentat public in data de 7 mai 2008 de catre un grup de lideri si teologi din America. Documentul a starnit multe comentarii si de aceea am considerat ca este important sa va oferim acest manifest in traducere romaneasca. Traducerea apartime domnului Daniel Lucescu, caruia ii multumim pe aceasta cale pentru ajutorul oferit. Editarea textului, Danut Manastireanu.

Pentru cititorii de limba engleza, acesta poate fi accesat on-line la aceasta adresa.

Asteptam reactiile voastre pe acest blog.
__________________________________________________________________________

UN MANIFEST EVANGHELIC

O declaratie cu privire la identitatea evanghelica si angajarea sa publica

7 mai 2008, Washington DC

© 2008, Comitetul de initiativa pentru Manifestul Evanghelic

Constienti fiind de momentul istoric in care traim si de provocarile enorme cu care se confrunta umanitatea in general si confratii nostri crestini din intreaga lume, noi, cei semnam aceasta declaratie, o facem in calitate de lideri din America si de membri ai uneia dintre cele mai largi si mai dinamice miscari crestine din lume – evanghelicii.

Evanghelicii nu au un lider sau un purtator de cuvant oficial, asa incit niciunul dintre noi nu poate vorbi in numele tuturor evanghelicilor, sau nici macar cei care pretind ca o fac. Noi vorbim in numele nostru dar si ca un grup reprezentativ al evanghelicilor din America. Noi recunoastem cu deplina gratitudine ca radacinile noastre istorice si spirituale se afla in afara acestei tari, ca o mare majoritate a evanghelicilor se afla in sud mai degraba decat in nord si ca in ultima vreme numarul evanghelicilor a crescut foarte mult in America Latina, Africa si Asia. Deci noi suntem o mica parte dintr-o miscare care este raspandita in intreaga lume si care este orientata spre viitor. Impreuna cu ei, noi sunem angajati in a ne trai cu consecventa credinta si trata cu seriozitate chemarea noastra in lumea de astazi.

Declaratia nostra are un dublu scop: in primul rand, de a reduce confuzia care insoteste termenul „evanghelic” in Statele Unite si in lumea vestica de astazi si, in al doia rind, de a clarifica pozitia noastra cu privire la subiectele care au creat consternare relativ la prezenta evanghelicilor in viata publica.

Ca unii din cei care umblam pe „calea ingusta” preocuparea noastra nu este de a castiga popularitate sau aprobarea cuiva. Nici nu credem ca este corect sa pozam ca victime sau sa protestam din cauza discriminarii. Cu certitudine noi nu avem parte aici de persecutii asa cum este cazul cu fratii nostrii din alte parti ale lumii. Multele dintre problemele cu care se confrunta astazi evanghelicii din America sunt cel cauzate de noi insine. Daca ar fi sa protestam, protestul nostru ar trebuii sa inceapa cu noi insine.

Noi suntem precupati mai degraba de faptul ca confuziile si mistificarile care au inconjurat termenul „evanghelic” s-au amplificat atit de mult incat atit semnificatia cit si importanta lui s-au pierdut. Multi dintre cei dinafara miscarii evanghelice au indoieli daca termenul „evanghelic” mai reprezinta ceva pozitiv si multi dintre cei din interiorul ei se intreaba daca termenul mai este folositor scopului miscarii evanghelice.

In contrast cu aceste indoieli, noi declaram cu curaj ca daca vom defini cu claritate semnificatia termenului evanghelic, nu vom avea motive sa ne numim evanghelici. Noi credem ca termenul este important din pricina mesajului pe care-l transmite. O intelegere adecvata a termenului „evanghelic” ne va conduce la ideea ca evanghelicii pot aduce o contributie nu numai pentru cei biserica, ci si pentru intreaga lume, si in special celor aflati intr-o situatie dificila, care sunt saraci, vulnerabili sau fara o voce care sa ii reprezinte in comunitatile in care traiesc.

VA URMA

Publicitate

4 răspunsuri

  1. […] in serial pe blogul Agora Christi, pentru cei interesati, textul Manifestului evanghelic. Gasiti AICI prima sectiune din acest […]

  2. […] Un manifest evanghelic – 1 Un manifest evanghelic – 2 Un manifest evanghelic – 3 […]

  3. […] 2008 – Agora Christi: Un manifest evanghelic – 1 […]

  4. […] 2008 – Agora Christi: Un manifest evanghelic – 1 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: